• Blog
  • 24 juli 2025

Ladingdiefstal loopt sterk op: Wat kun jij doen als beroepschauffeur?

Voor beroepschauffeurs is criminaliteit onderweg helaas een realiteit. Zeker ladingdiefstal is een toenemende dreiging op Europese wegen. De schade loopt jaarlijks in de honderden miljoenen euro’s en vrachtwagens zijn vaak een gemakkelijk doelwit. Criminelen hebben het niet alleen gemunt op luxe-elektronica of sigaretten, maar ook op voedsel, kleding en zelfs bouwmaterialen. Juist daarom is de rol van de (beroeps)chauffeur zo belangrijk. Chauffeurs zijn vaak de eersten die afwijkingen, verdachte situaties of risico’s signaleren.

 

Alarmerende cijfers over ladingdiefstal vrachtwagens

Volgens het Europese netwerk TAPA (Transported Asset Protection Association) vinden er jaarlijks tienduizenden incidenten plaats waarbij vrachtwagens doelwit zijn van ladingdiefstal. In Nederland en België worden jaarlijks honderden meldingen gedaan van gestolen goederen, meestal afkomstig uit geopende trailers op rustplaatsen.

Het gaat vaak om ladingdiefstal bij vrachtwagens die geparkeerd staan langs snelwegen of op industrieterreinen. De gemiddelde schade per incident bedraagt tienduizenden euro’s, met uitschieters boven de twee ton. En dat is exclusief de gevolgschade voor de transporteur of opdrachtgever. De vraag is dus niet óf, maar wanneer je als beroepschauffeur in aanraking komt met pogingen tot diefstal of sabotage.

 

Hoe criminelen te werk gaan

Criminelen gebruiken steeds slimmere methoden. Vaak gaat het om georganiseerde bendes die exact weten waar ze moeten zijn en hoe ze te werk moeten gaan. Enkele bekende tactieken zijn:

  • Zijkant van de trailer opensnijden om de lading te checken tijdens rustmomenten
  • Misleiding of intimidatie, waarbij chauffeurs benaderd worden door mensen die zich voordoen als collega’s, beveiligers of douanepersoneel
  • Gebruik van stoorzenders (zogenaamde jammers) om GPS-volgsystemen uit te schakelen
  • In de gaten houden van informatie die gedeeld wordt op bijvoorbeeld social media

Ook ‘binnenlandse’ risico’s zoals corruptie, tankpasfraude of medeplichtigheid aan smokkel komen vaker voor dan je zou denken.

 

Ladingdiefstal voorkomen: Wat kun jij doen?

Een belangrijk onderdeel van criminaliteitspreventie is preventief gedrag van jou als chauffeur. Wil je ladingdiefstal voorkomen? Dan begint dat met waakzaamheid. Een paar belangrijke adviezen:

  • Parkeer altijd op beveiligde locaties, bij voorkeur TAPA-gecertificeerd
  • Controleer regelmatig de staat van je trailer, zeker na tussenstops
  • Deel geen informatie over je route of lading met derden, ook niet via social media
  • Gebruik extra sloten op deuren en koppelingen
  • Meld verdachte situaties altijd, ook al lijkt het loos alarm

Deze vaardigheden worden uitgebreid behandeld en geoefend in onze Code 95-opleiding ‘Criminaliteitspreventie’. Je leert niet alleen om dreigingen te herkennen, maar ook hoe je kalm, professioneel en effectief handelt.

 

Technologie en preventie: Samen sterker

Gelukkig biedt technologie steeds meer hulp bij het voorkomen van ladingdiefstal. Denk daarbij aan:

  • Geofencing waarbij alarmen afgaan als je voertuig een bepaald gebied verlaat
  • Smart locks op trailers die je op afstand kunt bedienen
  • Camera’s in de laadruimte en real-time dashcams
  • Live tracking gekoppeld aan meldkamers

Toch blijft technologie slechts een hulpmiddel. De meest effectieve beveiliging is natuurlijk een goed geïnformeerde, alerte chauffeur.

 

Code 95 Criminaliteitspreventie: Van theorie naar praktijk

Onze Code 95-opleiding Criminaliteitspreventie is ontwikkeld met de praktijk in het achterhoofd. Geen droge theorie, maar realistische scenario’s waarbij je als chauffeur leert wat je kunt doen om jezelf en je lading te beschermen. Daarbij komt ook mentale weerbaarheid aan bod – cruciaal wanneer je onderweg geconfronteerd wordt met druk, intimidatie of manipulatie.

Je wordt getraind om niet alleen risico’s te herkennen, maar ook adequaat te handelen en juist te communiceren. Want ladingdiefstal voorkomen begint met bewustzijn én actie.

 

Meer informatie of direct inschrijven?

Wil je meer informatie over de opleiding Criminaliteitspreventie of wil je direct inschrijven? Bekijk dan onze website of neem contact op met één van onze opleidingscoördinatoren.