Code 95

De Richtlijn Vakbekwaamheid verplicht actieve chauffeurs iedere vijf jaar 35 uur nascholing te volgen. Onze opleidingen en trainingen zijn gecertificeerd door CCV en komen daarmee in aanmerking voor de verplichte nascholing. Met een gerichte opleiding Code 95 vergroot je je kennis waarmee je waardevoller wordt voor het bedrijf. Logistic Force Academy is gecertificeerd door CCV en STL om nascholingscursussen (gesubsidieerd) te verzorgen.

De Richtlijn vakbekwaamheid is een Europese richtlijn. In de Richtlijn staat wat u moet doen om beroepschauffeur te worden én te blijven. In de eerste plaats moet nascholing natuurlijk leerzaam zijn en bijdragen aan de doelen van de Richtlijn. De invoering van de Richtlijn moet zorgen voor:

  • minder verkeersdoden in Europa;
  • een vermindering van CO2 uitstoot en bijdragen aan een beter milieu;
  • meer status voor het beroep van vrachtauto- en buschauffeur;
  • een beter imago van de beroepschauffeur;
  • een hogere kwaliteit van alle Europese beroepschauffeurs;
  • gelijke eisen voor alle Europese chauffeurs.

CCV heeft samen met de sector geprobeerd om de nascholing zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij de vraag van chauffeurs en werkgevers, zodat de nascholing een maximaal rendement oplevert. Dit betekent dat:

  • Er een ruime keuze is in opleidingen;
  • Een aantal praktijktrainingen is opgenomen waarbij de chauffeur minimaal 2,5 uur achter het stuur plaatsneemt;
  • De cursussen zeer praktijkgericht zijn.

De Richtlijn bestaat uit twee onderdelen: basiskwalificatie (behalen code 95) en nascholing (behouden code 95).

Nascholing (behouden code 95)

Om beroepschauffeur te blijven, ben je verplicht iedere vijf jaar minimaal 35 uur nascholing te volgen. Wie niet voldoet aan de nascholingsplicht, mag zijn vak niet meer uitoefenen. Logistic Force Academy is door CCV gecertificeerd om de nascholing te mogen verzorgen.

Vervoerders mogen zelf een keuze maken uit de door CCV gecertificeerde nascholingscursussen. De enige gestelde eis is dat de chauffeur van de 35 uur nascholing minimaal één dag (7 uur) een praktijktraining volgt.

Voor wie geldt de Richtlijn?

De Richtlijn geldt voor alle EU-beroepschauffeurs en beroepschauffeurs die in de EU werken. Onder deze regelgeving is een geldige code vakbekwaamheid (code 95) verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C (E) of D (E) noodzakelijk is. In Nederland wordt deze code op het rijbewijs geplaatst.

Welke nascholing heb ik tot nu toe gevolgd?

Op mijn.cbr.nl kun je bekijken welke CCV diploma’s, certificaten en nascholingsuren je heeft behaald. Voor de bescherming van je privacy kun je alleen inloggen via je DigiD. Daarnaast worden de opleidingen die je gevolgd hebt bij Logistic Force Academy BV geregistreerd zodat jij en je werkgever altijd inzicht hebben in de gevolgde uren.

Zowel vrachtauto- als buschauffeur?

Een chauffeur die zowel voor de vrachtauto als de bus vakbekwaam is, hoeft slechts één keer 35 uur nascholing te volgen per 5 jaar en niet 70 uur.

Code 95 verlopen

Stel dat het je niet lukt om aan de verplichte nascholing te voldoen. Dan betekent dit dat je code 95 (vakbekwaamheid) verloopt en je je vak niet meer mag uitoefenen. Als je daarna besluit je oude vak weer op te pakken, dan moet je die vakbekwaamheid weer vernieuwen. Dit doe je door 35 uur nascholing te volgen. Nadat je deze 35 uur gevolgd hebt, én je de code 95 op je rijbewijs hebt, mag je weer beroepsmatig rijden.

Jela Snaphaan

Wilt u meer weten over opleiden binnen uw bedrijf?

Neem dan contact op met onze adviseur opleiden

Jela Snaphaan

Contact opnemen

Contact

Bent u geïnteresseerd in de diensten van Logistic Force? Neem contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek.

Logistic Force Vestigingen

Chat // Kunnen wij u helpen?