• Blog
  • 21 februari 2024

William Kastelijn over de fijne samenwerking tussen het ROC en Logistic Force

William Kastelijn ROC 3

Gedreven docenten die zich elke dag inzetten om hun studenten echt iets bij te brengen. ‘Vakidioten’ die iedere dag het beste uit ‘hun’ studenten weten te halen, de studenten weten te enthousiasmeren en ervoor zorgen dat diezelfde studenten een mooie toekomst tegemoet gaan. William Kastelijn (docent Transport en Logistiek bij ROC Tilburg) is zo’n gedreven docent. We spraken hem over zijn werk, zijn idealen en de samenwerking die hij vanuit zijn rol als docent is aangegaan met Logistic Force.

William Kastelijn ROC 1

Berg aan praktijkervaring

Een docent met jarenlange praktijkervaring, dat is precies wat William is. Zijn cv is indrukwekkend. Zo tourde hij jarenlang met de grootste popsterren over de hele wereld om hun podia op te bouwen, weer af te breken en vervolgens te verplaatsen naar de volgende locatie van een wereldtour. Hij was altijd ‘on the road’ en weet dus hoe de wereld van transport en logistiek er werkelijk uitziet. Niet alleen leren uit stoffige boeken en saaie theorie, maar echte verhalen en voorbeelden uit de praktijk. “Mijn ervaring in de transport- en logistieke sector maakt dat ik mijn studenten niet alleen goed begrijp, maar ik kan ze ook echte praktijkverhalen vertellen. En dat zijn dan niet alleen de succesnummers, maar ook de valkuilen en missers. En daar smullen ze van”, vertelt William.

 

Samenwerking

Op initiatief van William ontstond er een paar jaren geleden een mooie samenwerking tussen ROC Tilburg Transport en Logistiek en meerdere samenwerkingspartners, waaronder Logistic Force. “Ik vind het enorm belangrijk dat mijn studenten het ‘echte werk’ te zien krijgen tijdens hun opleiding. Ze moeten nu al weten wat hen te wachten staat ná de opleiding. Wat houdt het werk precies in, waar liggen de ontwikkelingskansen, maar ook: is dit wel de branche waarin ik wil werken?”, legt William uit. Daarom trok hij een paar jaar geleden de stoute schoenen aan en nam onder andere contact op met Michel Stoops, formulemanager transport van Logistic Force. “Ik ken Michel al heel lang en wist dat hij bij Logistic Force werkt. Gelukkig was hij meteen enthousiast over mijn voorstel om de handen ineen te slaan. Ook hij zag het nut en de noodzaak van het enthousiasmeren en begeleiden van een nieuwe generatie toppers.”

 

Ik vecht voor de beste stage- en werkplekken voor mijn studenten

Betere kansen door certificaten

Aanvankelijk werd de samenwerking gestart voor studenten van ROC Tilburg Transport en Logistiek. De academie van Logistic Force wordt tijdens deze (praktijk)opleidingsweken beschikbaar gesteld voor deze studenten. Zowel de leslokalen voor de theorie als het magazijn voor het ‘echte’ werk. William verzorgt de theorielessen en de instructeurs van Logistic Force voeren de praktijklessen uit. Op deze manier zorgen ze samen voor het behalen van verschillende certificaten door studenten. “We laten de studenten al tijdens hun opleiding certificaten behalen. Welke certificaten en hoeveel, dat mogen ze samen met mij of andere docenten bepalen. Heftruck, reachtruck, EPT of allemaal. Zolang ze gemotiveerd zijn, zijn er genoeg mogelijkheden voor onze studenten”, zegt William.

Het behalen van certificaten zorgt voor een grote voorsprong van onze studenten, zowel bij het vinden van een stageplaats als bij het vinden van een baan. “Ik vecht echt voor een goede behandeling van mijn studenten. Ik wil niet dat ze alleen een magazijn mogen aanvegen tijdens hun stageperiode. Daar leren ze niet veel van en daarmee krijgen ze geen goed beeld van de branche en het werk dat ze later willen gaan doen. Ik maak me daar echt hard voor. Het behalen van certificaten helpt mij en de studenten daarbij. Want je gaat het gesprek met een stagebedrijf of potentieel werkgever gewoon heel anders in met deze certificaten op zak”, weet William.

 

Uitbreiding van de samenwerking

Inmiddels is de samenwerking met Logistic Force verder uitgebreid. “We gaan nog een stapje verder. We enthousiasmeren nu ook middelbare scholieren die zich aan het oriënteren zijn voor een vervolgopleiding. Steeds meer studenten zien het voordeel van een praktijkgerichte (vervolg)opleiding. Ze weten vaak al een beetje welke richting ze op willen, maar kennen niet de ins en outs van een branche. Alle geïnteresseerden voor de transport en logistiek neem ik een middag mee op sleeptouw. Bij Logistic Force laat ik ze de kansen en mogelijkheden van onze branche zien. Dat het niet alleen gaat om chauffeurs en magazijnmedewerkers, maar ook om logistieke supervisors en planners. Je ziet sommige studenten gewoon opbloeien tijdens zo’n middag. Dat is de generatie van morgen. Ik kan dan vaak niet wachten tot ik zo’n leerling in de klas krijg.”

 

Waarom Logistic Force?

William legt uit: “Logistic Force is de grootste praktijkopleider van Nederland en het servicecenter ligt op een steenworp afstand van onze school. Eén plus één is twee”. Maar er zijn meer voordelen. “De combinatie van mooie, recent volledig gerenoveerde, leslokalen, een volledig ingerichte praktijkruimte én enthousiaste instructeurs die vaak zelf ook uit het werkveld komen, is goud waard.”

 

Meer informatie

Ben je (toekomstig) student en wil je meer informatie over de opleiding Transport en Logistiek van ROC Tilburg? Kijk dan op de website van ROC. Ben je opleider en wil je meer informatie over een mogelijke samenwerking met Logistic Force? Neem dan contact met ons op.