• Blog
  • 16 mei 2025

Werken als textielchauffeur: meer dan een ritje langs de wasserij

Mannen bij bakwagen

We kennen veel verschillende soorten chauffeurs, ieder met hun eigen specialisme: neem bijvoorbeeld betonmixerchauffeurs, distributiechauffeurs, internationale chauffeurs of bakwagenchauffeurs. Maar hoe zit dat met textielchauffeurs . De geur van schoon wasgoed en de variatie tussen variabele en vaste routes  maakt het leven van een textielchauffeur verrassend veelzijdig. Je rijdt misschien geen internationale ritten, maar je maakt wél dagelijks het verschil bij je klanten in de zorg, horeca of industrie. In deze blog duiken we dieper in het werk van een textielchauffeur. Wat houdt het in en wat maakt het zo’n mooi beroep?

 

Wat doet een textielchauffeur precies?

Een textielchauffeur is verantwoordelijk voor het vervoeren en afleveren van schoon textiel en het ophalen van gebruikt textiel, zoals linnen bed- en tafelgoed of bedrijfskleding. Denk dan aan beddengoed uit ziekenhuizen, handdoeken van hotels of overalls van productiebedrijven. Deze goederen worden meestal vervoerd in rolcontainers of waskarren. Je hebt dus te maken met een mix van rijden, laden en lossen.
Het werk is best fysiek: je bent niet alleen aan het sturen, maar ook aan het tillen en duwen. Tegelijkertijd is het een verantwoordelijke functie. Jij bent het visitekaartje van het bedrijf. Je komt over de vloer bij klanten die rekenen op hygiëne, stiptheid én een vriendelijke service.

 

Een typische werkdag van een textielchauffeur

De dag van een textielchauffeur begint meestal vroeg. Afhankelijk van de route, de klant en de opdrachtgever waarvoor je werkt, start je ergens tussen 05.00 en 08.00 uur. Vandaag start jouw werkdag om 7.00 uur. Je laadt je vrachtwagen met de juiste karren, controleert de papieren en stapt vervolgens in om je route te starten.
Vaak rijd je vaste routes. Daarom bouw je dus al snel een vaste klantenkring op. Dat zorgt voor ritme én voor een band met de mensen bij wie je goederen komt ophalen en/of afleveren. Om 7.45 uur arriveer je bij je eerste klant, waar je een bakje koffie aangeboden krijgt. Je drinkt hem meteen op, want je weet dat de volgende klant al op je wacht.

Rond 8.30 uur arriveer je bij het volgende adres van de route. Hier lever je schoon textiel af, neem je vuile was mee terug en tussendoor houd je natuurlijk ook de administratie bij. Deze klant heeft nog een vraag over een uitbreiding van het dienstenpakket. Je voorziet de klant van de gewenste informatie en informeert direct je collega op kantoor over de (extra) wensen van deze klant. Jouw commerciële instelling komt dus goed van pas.

Als je alle adressen van jouw route bezocht hebt, rijd je vandaag rond 16.00 uur weer richting de zaak. Al jouw klanten kunnen weer met schone en frisse goederen het weekend in. En begint ook met een goed gevoel aan je weekend. Maandag weer een dag!

 

Fysiek werk met verantwoordelijkheid

Het werk als textielchauffeur is niet voor iedereen weggelegd. Je moet een redelijke conditie hebben, secuur kunnen werken en klantgericht zijn. Rolcontainers kunnen zwaar zijn, vooral als je ze een eindje moet duwen over ongelijke stoepen of hellingen. Ook werk je in weer en wind en ben je afhankelijk van de verkeerssituaties onderweg.

Daar staat tegenover dat je veel vrijheid hebt. Je zit niet de hele dag op kantoor, maar bent onderweg waardoor je veel zelfstandig aan het werk bent. Je weet waar je aan toe bent, omdat de routes vaak strak gepland zijn.

Ben jij een sociaal type? Mooi, want voor deze functie sta je vaak in contact met klanten en je collega’s van de wasserij, verkoopafdeling of planning.

 

Werken in een hecht team

Hoewel je veel alleen op pad bent, ben je onderdeel van een hechte ploeg. De meeste opdrachtgevers werken met vaste chauffeurs die goed op elkaar zijn ingespeeld. Ook het contact met de collega’s op kantoor is belangrijk. Samen zorg je dat de dag soepel verloopt en dat de klanten tevreden zijn.

Soms moet je improviseren. Staat er een file? Zit er een fout in de lading? Dan denk je mee en los je het zo snel en goed mogelijk op. Die zelfstandigheid maakt het werk leuk én uitdagend.

 

Voor wie is dit werk geschikt?

Ben je graag onderweg, werk je graag met je handen en houd je van regelmaat? Dan is het beroep van textielchauffeur misschien wel wat voor jou. Je hebt minimaal een rijbewijs B nodig, maar vaak wordt er gevraagd naar rijbewijs C (vrachtwagen) met code 95. Heb je nog niet de juiste papieren op zak? Dan helpt Logistic Force Opleidingen je daar graag bij.

Ervaring in transport is mooi meegenomen, maar niet altijd nodig. Belangrijker is dat je betrouwbaar, representatief en klantgericht bent. En dat je van aanpakken weet.

 

Een onmisbare schakel

Textielchauffeurs zijn een onmisbare schakel in de keten van hygiëne en service. Of het nu gaat om het ophalen van gebruikte OK-jassen in een ziekenhuis of het afleveren van kraakheldere tafellakens bij een sterrenrestaurant: jij zorgt dat het op rolletjes loopt. Letterlijk én figuurlijk.

 

Wil jij aan de slag als textielchauffeur?

Zie jij een baan als textielchauffeur wel zitten? Laat dan zo snel mogelijk van je horen. Dat kan door in een paar klikken te solliciteren op één van onze vacatures voor textielchauffeur of door contact op te nemen met één van onze vestigingen. Wie weet ga jij dan binnenkort de weg op als textielchauffeur!