• Blog
  • 10 januari 2024

Wat is het verschil tussen een heftruck en een reachtruck? Wij leggen het uit!

Verschil heftruck en reachtruck

In de transportsector wordt het vaak door elkaar gebruikt: een heftruck en een reachtruck. Bij vacatures worden de twee zelfs vaak gecombineerd en zijn bedrijven op zoek naar een heftruck- en reachtruckchauffeur. Hoewel beide voertuigen worden gebruikt voor het tillen en verplaatsen van zware lasten, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee. In deze blog zullen we de verschillen aan je uitleggen.

Wat is een heftruck?

Een heftruck, ook wel bekend als een vorkheftruck, is een veelzijdig transportvoertuig dat in verschillende industriële sectoren wordt gebruikt. In tegenstelling tot reachtrucks hebben heftrucks een ontwerp waarbij de vorken naar voren steken en de last recht omhoog wordt getild. Heftrucks zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en capaciteiten om aan verschillende behoeften te voldoen.

Heftrucks zijn ideaal voor algemeen gebruik en kunnen worden ingezet voor het laden en lossen van vrachtwagens, het verplaatsen van goederen in een magazijn en tal van andere toepassingen. Ze bieden een goede stabiliteit en zijn relatief eenvoudig te bedienen, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende gebruikersniveaus.

 

Wat is een reachtruck?

Een reachtruck is een type transportvoertuig dat specifiek is ontworpen voor magazijnomgevingen met smalle gangpaden. Het belangrijkste kenmerk van een reachtruck is de mogelijkheid om de vorken en de lading naar voren ‘uit te reiken’ (vandaar de naam) in de stellingen. Dit wordt bereikt door een uitschuifbare mast en vorken die kunnen bewegen. Daarnaast zit je op een reachtruck als bestuurder een kwartslag gedraaid.

De reachtruck is ideaal voor het verplaatsen van ladingen op grote hoogte en in smalle gangpaden. Het smalle ontwerp en de uitstekende manoeuvreerbaarheid maken het gemakkelijk om door krappe ruimtes te navigeren. Daarnaast kunnen reachtrucks over het algemeen zwaardere lasten tillen dan heftrucks.

 

Belangrijkste verschillen tussen heftrucks en reachtrucks voor je op een rijtje

  • Manoeuvreerbaarheid: Reachtrucks blinken uit in manoeuvreerbaarheid in smalle gangpaden dankzij het ontwerp met zijwaarts bereik. Heftrucks hebben daarentegen een grotere draaicirkel en zijn geschikter voor bredere gangpaden en ruimtes.
  • Hefhoogte: Reachtrucks hebben over het algemeen een groter hefvermogen op grote hoogte. Ze kunnen ladingen tillen en opslaan op hoogtes van wel 10 meter of meer. Heftrucks hebben daarentegen meestal een beperktere hefhoogte.
  • Capaciteit: Reachtrucks kunnen vaak zwaardere lasten tillen dan heftrucks. Dit maakt ze ideaal voor toepassingen waarbij zwaardere ladingen moeten worden verplaatst.
  • Veiligheid: Hoewel beide voertuigen veilig kunnen worden gebruikt, is het belangrijk op te merken dat reachtrucks vanwege hun zijwaartse bereik wat meer training en ervaring vereisen om veilig te bedienen in vergelijking tot heftrucks.
  • Conclusie: Heftrucks en reachtrucks zijn beide waardevolle hefwerktuigen die kunnen helpen bij het efficiënt verplaatsen en tillen van zware lasten. Het belangrijkste verschil tussen beide ligt in hun ontwerp en toepassingsmogelijkheden.

 

Wil jij werken met een hef- of reachtruck? Haal je certificaat bij ons!

Logistic Force verzorgt tal van opleidingen, ook op het gebied van hef- en reachtrucks. De opleidingen worden in diverse plaatsen en in meerdere talen gegeven (Nederlands, Engels, Pools, Oekraïens en Russisch). Bekijk op onze website het volledige overzicht van de opleidingen. Heb je hulp nodig bij het kiezen van een geschikte opleiding? Onze opleiders staan voor je klaar. Mail je vraag naar opleidingen@logisticforce.nl of bel ze direct op 013 – 571 30 65 (tijdens kantooruren).

 

Aan de slag als hef- of reachtruckchauffeur?

Ben je al in het bezit van een hef- en/of reachtruckcertificaat en wil je aan de slag? Dan hebben wij Jouw Betere Baan al gevonden! Bekijk onze vacaturepagina voor een toffe baan bij jou in de buurt.

Benieuwd naar wat onze bemiddelingscoördinator in jouw regio voor jou kan betekenen? Bekijk de website voor contactinformatie van onze vestigingen.