• Blog
  • 19 februari 2024

Wat is Code 95?

vacancy category chauffeur kaartje

Code 95, een term die regelmatig opduikt in de transportsector, is meer dan alleen een cijfer- en lettercombinatie. Het is een belangrijke Europese richtlijn die gericht is op het garanderen van de kwaliteiten van beroepschauffeurs. Als beroepschauffeur ben je dus verplicht om je Code 95 te behalen en te behouden. Maar wat houdt Code 95 nou precies in?

Wat moet je doen voor Code 95?

Eén van de grootste voorwaarden van Code 95 is de verplichte nascholing voor beroepschauffeurs. Elke vijf jaar moet jij als beroepschauffeur 35 uur aan nascholing volgen om je kennis en vaardigheden te blijven verbeteren. Dit komt neer op 7 uur per jaar. Handig voor jou: vrijwel alle Code 95 opleidingen van de academie van Logistic Force zijn op dit urencriterium afgestemd en beslaan 7 of 14 uur voor Code 95. Deze nascholing bevat diverse onderwerpen, zoals verkeersveiligheid en milieubewust rijden. Wist je dat je veel vrijheid hebt in het bepalen van welke opleidingen je volgt voor de nascholing Code 95? Natuurlijk moet je iedere vijf jaar wel voldoen aan de 35 uursnorm en de nascholing volgen bij een gecertificeerde opleider. Daarnaast zijn er verschillende mogelijkheden om ‘Code 95 punten’ te behalen door middel van e-learning. Wil je er meer over weten? Neem dan contact op met één van onze opleidingscoördinatoren via opleidingen@logisticforce.nl.

 

Impact op transportbedrijven

Voor transportbedrijven is het naleven van Code 95 noodzakelijk. Het heeft dan ook directe gevolgen voor de bedrijfsvoering. Niet-naleving kan leiden tot boetes en zelfs tot het opschorten van de rijbevoegdheid van chauffeurs. Al ligt de verantwoordelijkheid voor naleven van de verplichtingen die de nascholing met zich meebrengt bij de chauffeurs zelf, voor bedrijven is het belangrijk dit goed in de gate te houden. Maar het draagt ook bij aan een positief bedrijfsimago doordat het professionaliteit en betrouwbaarheid uitstraalt.

 

Veiligheid op de weg

Eén van de belangrijkste doelen van Code 95 is het bevorderen van de verkeersveiligheid. Door jou als chauffeur regelmatig bij te scholen, blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de sector en zijn je rijvaardigheden altijd up-to-date. Dit draagt bij aan een veiliger wegennet.

 

Wat houdt Code 95 in?

Code 95 heeft niet alleen betrekking op rijvaardigheden, maar richt zich ook op duurzaamheid. Milieubewust rijden en aandacht voor brandstofefficiëntie zijn onderdeel van de nascholing. Hierdoor draagt Code 95 bij aan een meer duurzame en milieuvriendelijke transportsector. Daarnaast biedt Code 95 tal van ontwikkelingsmogelijkheden, zoals leefstijl-, criminaliteitspreventie- en digitale tachograaf trainingen.

Maar Code 95 is veel meer dan alleen regelgeving. Het zorgt voor professionalisering van de transportsector. Door middel van regelmatige nascholing en het handhaven van hoge normen draagt Code 95 bij aan kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid. Het is niet alleen een verplichting, maar een cruciaal element voor een verantwoordelijke en betrouwbare transportgemeenschap.

Nascholing Code 95 nodig?

Ben jij toe aan je verplichte nascholing Code 95? Dan ben je bij de academie van Logistic Force aan het juiste adres. Wij bieden meerdere cursussen en opleidingen aan binnen Code 95. Nieuwsgierig naar de verschillende mogelijkheden? Bekijk deze hier.