• Blog
  • 13 september 2023

Waardevolle referenties verzamelen, zo doe je dat!

Medewerkers LF op de gang

Als iemand anders iets over je zegt, heeft dat veel meer waarde dan dat je dat zelf zegt. Het is dus als medewerker in de transportwereld van belang om waardevolle referenties te verzamelen. Hiermee bouw je een goede reputatie op en heb je wellicht een streepje voor bij de baan waar je naar solliciteert. Referenties zijn een krachtig bewijs van je vaardigheden, betrouwbaarheid en ervaring. In deze blogpost leer je hoe je referenties opvraagt, waarom je dit altijd met toestemming moet doen en welke regels je moet volgen bij het verzamelen van referenties in de transportbranche.

 

Referentie opvragen

Het krijgen van sterke referenties begint met het op een professionele en respectvolle manier benaderen van mensen die jou goed kennen, zoals collega’s, supervisors, werkgevers of klanten waarmee je hebt samengewerkt. Volg deze stappen om referenties op te vragen:

  • Maak een lijst van potentiële referenten: Denk na over mensen die jouw professionele vaardigheden en prestaties kunnen bevestigen. Idealiter moeten ze relevante ervaring hebben in de transportwereld en een goed inzicht hebben in je capaciteiten.
  • Vraag toestemming: Neem persoonlijk contact op met elke potentiële referentie en vraag om hun medewerking. Leg uit waarom je hun referentie waardeert en hoe het jou kan helpen bij je professionele doelen.
  • Bereid je voor: Voordat je iemand als referentie opgeeft, zorg ervoor dat ze positieve feedback kunnen geven over jouw werk en dat ze op de hoogte zijn van je recente prestaties.
  • Vermeld contactinformatie: Geef de referenten duidelijke informatie over hoe ze kunnen worden gecontacteerd door potentiële werkgevers. Dit omvat hun naam, functie, telefoonnummer en e-mailadres.

 

Referenties gebruiken zonder toestemming

Het is van belangrijk om nooit referenties op te geven zonder eerst toestemming te vragen aan de betreffende persoon. Het ongevraagd gebruiken van iemand als referentie kan als onprofessioneel en respectloos worden beschouwd. Daarnaast kan het zorgen voor negatieve reacties van de referentie zelf, wat je reputatie kan schaden of ervoor kan zorgen dat de baan die wilt aan je neus voorbijgaat.

Stel jezelf eens voor dat iemand jouw naam en contactgegevens doorgeeft zonder dat jij hiervan weet. Dit kan als een inbreuk op je privacy voelen en je vertrouwen in die persoon beschadigen. Voorkom dit door altijd toestemming te vragen voordat je iemand als referentie vermeldt.

Referentie opvragen: De regels

In de transportwereld zijn er bepaalde ‘ongeschreven’ regels en richtlijnen die wij je adviseren op te volgen bij het opvragen van referenties:

  • Eerbiedig vertrouwelijkheid: Als je een huidige werkgever als referentie wilt gebruiken, wees dan voorzichtig om hun vertrouwelijkheid niet te schenden. Vraag toestemming en respecteer hun beslissing als ze liever niet dienen als referentie vanwege interne beleidsregels.
  • Bedank de persoon: Tijd is kostbaar, dus als iemand bereid is om als referentie op te treden, bedank ze dan voor hun tijd en moeite. Een oprechte blijk van waardering toont professionaliteit en respect.
  • Houd je referenties up-to-date: Zorg ervoor dat de verstrekte referenties actueel zijn. Personen die lang geleden met je hebben samengewerkt, kunnen mogelijk geen nauwkeurige beoordeling geven van je huidige vaardigheden en prestaties.
  • Volg de bedrijfsregels: Als je momenteel bij een bedrijf werkt, controleer dan de richtlijnen met betrekking tot het aanbieden van referenties. Sommige bedrijven hebben specifieke procedures voor het delen van contactinformatie van werknemers.

Het verzamelen van waardevolle referenties is een waardevolle investering in je professionele toekomst in de transportwereld. Zorg ervoor dat je referenties opvraagt op een respectvolle manier, met toestemming van de betrokken personen en volgens de regels van je huidige werkgever. Sterke referenties kunnen je geloofwaardigheid vergroten en deuren openen naar nieuwe carrièremogelijkheden in de transport- en logistieke sector.

 

En nu… solliciteren

Als je een paar waardevolle referenties hebt opgevraagd, kun je aan de slag met jouw sollicitatie. Heb je al een passende vacature gevonden op onze vacaturepagina? Mooi, dan nodigen we je uit om gelijk te reageren. Onze bemiddelingscoördinatoren zitten klaar om samen met jou te zoeken naar ‘Jouw Betere Baan’.

Wil je eerst nog wat meer hulp bij de voorbereidingen? Wij hebben diverse blogs geschreven die je hierbij kunnen helpen. Bekijk onze blogpagina op de website.