• Blog
  • 13 september 2023

Solliciteren op een vacature in de transport, hoe doe je dat?

Mannen schudden hand

Solliciteren op een vacature in de transport kan een uitdagende taak zijn. De transportsector is dynamisch en verandert voortdurend. Dit betekent dat jij je als sollicitant moet aanpassen aan veranderingen in de branche en aan de verwachtingen van werkgevers. In deze blogpost kijken we naar de verschillen bij het solliciteren naar een baan in de transport- en logistieke sector en bieden we enkele waardevolle tips om jouw kansen op succes te vergroten.

 

Tips voor het solliciteren

Begrijp de eisen

Het is belangrijk om de specifieke eisen van de transportsector te begrijpen. Deze branche omvat een breed scala aan functies, zoals distributiechauffeur, rangeerder, betonmixer chauffeur en nog veel meer. Het is noodzakelijk om de specifieke eisen van de functie waarop je solliciteert te begrijpen. Voldoe jij aan vrijwel alle eisen en lijkt het je een leuke baan? Dan is het zinvol om te reageren op de vacature.

Bezit jij de juiste vakkennis?

Kennis van rijbewijzen, veiligheidsvoorschriften, logistieke processen en technische vaardigheden kunnen van cruciaal belang zijn, afhankelijk van de rol. Benadruk in jouw sollicitatie dus altijd jouw vaardigheden op deze onderdelen. Als je solliciteert naar een functie als vrachtwagenchauffeur of bestuurder, is het belangrijk om jouw rijervaring en vaardigheden in het besturen van verschillende voertuigen te benadrukken. Vermeld specifieke trainingen en certificeringen die je hebt behaald, zoals het rijbewijs voor speciale voertuigen of gevaarlijke stoffen.

Veiligheidsvoorschriften: jouw kennis is van belang

Bij het solliciteren op een vacature binnen de transport is het van belang dat je jouw kennis van veiligheidsvoorschriften laat zien. De transportsector hecht veel waarde aan veiligheid. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de laatste veiligheidsvoorschriften en benadruk deze kennis in jouw sollicitatie en tijdens het sollicitatiegesprek. Werkgevers willen weten dat je bewust bent van de risico’s en toegewijd bent aan het handhaven van een veilige werkomgeving.

Toon je passie

De laatste tip die wij willen meegeven is om jouw passie te tonen voor de transport- en logistieke sector. Werkgevers zoeken naar kandidaten die gepassioneerd zijn over wat ze doen. Toon jouw enthousiasme voor de transportsector en leg uit waarom je graag in deze branche wilt werken. Heb je ervaring met een transport- of logistiek gerelateerd project of heb je een persoonlijk verhaal dat jouw betrokkenheid aantoont? Deel dit dan met de mogelijk nieuwe werkgever.

Solliciteren op een vacature in de transport: wat wordt er van je verwacht?

In de transportsector wordt er van je verwacht dat je flexibel en aanpasbaar bent. Onze branche kan onvoorspelbaar zijn, met veranderende schema’s en onverwachte situaties. Laat in jouw sollicitatie zien dat je hiermee om kunt gaan. Wees bereid om met verschillende ploegenroosters te werken en om te gaan met onverwachte veranderingen in de route of de lading.

Het kan heel waardevol zijn om je voorgaande werkgever(s) als referentie op te geven. Dit betekent dat zij iets zeggen over jou als persoon, je werkhouding en eventueel je behaalde resultaten. Er zitten wel een paar geschreven en ongeschreven ‘regels’ aan het opgeven van een referentie. Wil je daar meer informatie over? Lees dan het blog Waardevolle referenties verzamelen, zo doe je dat!.

 

Ik heb gesolliciteerd, maar hoe gaat het nu verder?

Wanneer je gesolliciteerd hebt op een vacature in de transport, kom je in de sollicitatieprocedure van het betreffende bedrijf of uitzendorganisatie terecht. Deze procedure is bij ieder bedrijf anders. Toch begrijpen wij dat je nieuwsgierig bent naar het vervolg. Daarom hebben we de sollicitatieprocedure van Logistic Force helder voor je uiteengezet in een blog: In 5 stappen door de sollicitatieprocedure van Logistic Force.

 

Ben jij er klaar voor?

Ben jij na het lezen van deze blog ‘ready to roll’? En denk je: ‘Kom maar op met die baan’? Bekijk dan of ‘Jouw Betere Baan’ tussen onze openstaande vacatures staat. Wil je liever eerst kennismaken met onze lokale experts? Zij weten wat er speelt op de (lokale) arbeidsmarkt en zetten net dat ene stapje extra voor het vinden van de beste match. Neem contact op met één van onze vestigingen.