• Blog
  • 03 april 2024

Marcel is vuilnisman in hart en nieren

Als we hem vragen of hij vuilnisman, recycling medewerker of chauffeur kraakpers genoemd wil worden, is Marcel Reitsma (50) heel stellig. “Vuilnisman natuurlijk! Ik vind het een prachtig beroep en vuilnis heeft voor mij absoluut geen negatieve lading. Van mij mag je het beestje gewoon bij de naam noemen. Iedereen heeft vuilnis: jij, jouw buurman en zelfs de koning.” Dit is het begin van een mooi gesprek met uitzendkracht Marcel die onlangs besloot zijn carrière drastisch om te gooien en te kiezen voor een baan als vuilnisman. Wat waren zijn beweegredenen? Is hij nog steeds blij met deze stap? En welke hulp heeft hij daarbij gehad van Logistic Force?

Marcel & Barry

VERTEL, WAAROM VUILNISMAN?

“Ik heb meer dan 25 jaar in diverse fabrieken gewerkt. Eerst als leidinggevend operator en later ook als storingsmonteur. Het was best aardig, maar het paste gewoon net niet goed genoeg bij me. Kon m’n draai nooit helemaal vinden. Kortgeleden besloot ik om het roer om te gooien. Ik sprak met meerdere mensen uit mijn omgeving en zij zagen mij wel als vrachtwagen-chauffeur aan de slag gaan. Ik maakte dat nog specifieker en wilde erg graag als vuilnis-wagenchauffeur aan de slag. Een mooie bijkomstigheid van dit beroep is dat het crisisbestendig is. Afval gaat altijd door.”

HOE HEB JE HET TOEN AANGEPAKT?

“Door een goede vriend werd ik gewezen op Logistic Force. Na een eerste kennismakingsgesprek met Iris en Linda van Logistic Force Oudehaske was ik gelijk enthousiast. Ik gaf aan dat ik graag als vuilniswagenchauffeur aan de slag wilde gaan en daarvoor mijn C-rijbewijs wilde halen. Helaas stond er op dat moment geen vacature open voor deze functie, maar het gesprek verliep zo goed, dat ze me wel een ander aanbod deden. Ik mocht via Logistic Force het C-rijbewijs halen en tijdelijk aan de slag gaan in een andere functie. Iris en Linda gingen voor mij achter de schermen op zoek naar een baan bij een afvalverwerker.”

WAT HEB JE IN DE TUSSENTIJD GEDAAN?

“Zo’n rijopleiding duurt ruim 7-8 maanden. Dus daar was ik wel even zoet mee. Daarna ben ik aan de slag gegaan als betonmixerchauffeur, waar ik mijn eerste ervaring als chauffeur op heb mogen doen. Maar toen kwam niet veel later het ‘verlossende’ telefoontje. Ze hadden mogelijk een baan voor me gevonden bij afvalverwerker Prezero. Nog niet als chauffeur, maar als belader/bijrijder. ‘Maar, zo zeiden ze, als je daar eenmaal werkt en ze zien wie jij bent en wat je kunt, duurt het vast niet lang voordat je als chauffeur aan de slag kunt.’ En dat bleek ook zo te zijn.”

HELEMAAL IN JE SAS MET DEZE BAAN?

“Ja zeker. Ik werk inmiddels als vuilniswagenchauffeur en wissel dat heel soms af met belader, afhankelijk van de vraag en drukte. Mooie combinatie voor mijn werkgever én voor mij ook fijn om soms af te wisselen. Ik ben enorm blij met deze baan en heb mijn draai echt gevonden.” Barry Bijlholt, bemiddelingscoördinator van Logistic Force Oudehaske, vult hem aan: “De opdrachtgever en wij als uitzendorganisatie zijn ook erg blij met Marcel. Mensen die vanuit een eigen motivatie en gedrevenheid een bepaald beroep willen uitoefenen, krijgen het vaak voor elkaar om die droom ook te verwezenlijken.”

WAT HEEFT LOGISTIC FORCE VOOR JE GEDAAN?

“De klik was er gelijk bij het eerste gesprek en die is nooit meer weggegaan. Ik zou bijna zeggen dat ik ze als familie of vrienden zie. Ik loop nog steeds regelmatig bij ze binnen. Maar waar ze me echt bij geholpen hebben, is natuurlijk de opleiding tot vrachtwagenchauffeur. Die hebben zij gefaciliteerd en dat was voor mij heel waardevol. Ze hebben echt geluisterd naar mijn wensen en zijn altijd transparant geweest over de mogelijkheden. Ik vind het mooi dat ze doorgezocht hebben naar de baan die ik graag wilde. Ze hebben net een stapje extra gezet, want ze hadden net zo makkelijk niets kunnen doen en mij laten werken als betonmixerchauffeur. Het contact is nog steeds heel goed. Als je vragen hebt, helpen ze je snel en goed.”

HOE KIJK JIJ DAAR TEGENAAN BARRY?

“Ik vind het mooi dat Marcel dit zo ervaart en dat is geheel wederzijds. Wij zoeken altijd naar ‘Jouw Betere Baan’. We vinden het enorm belangrijk dat iemand op de juiste plek zit en werk doet waar hij of zij echt gelukkig van wordt. We zoeken net zo lang tot we dat gevonden hebben. En bij de één vinden we dat meteen en bij de ander duurt het wat langer, maar wij laten niet zo makkelijk los. Wij vinden het tof als mensen zoals Marcel zich bij ons aansluiten. Het zijn mensen waar wij op kunnen bouwen en die we met vertrouwen voorstellen aan onze opdrachtgevers. Het mes snijdt echt aan twee kanten.”

WIL JIJ JOUW KANSEN OP DE ARBEIDSMARKT VERKENNEN?

Ben jij ook toe aan een nieuwe uitdaging of klaar om jouw carrière om te gooien? Onderzoek dan jouw mogelijkheden bij een Logistic Force vestiging bij jou in de buurt. Onze bemiddelings-coördinatoren kijken samen met jou naar wat ‘Jouw Betere Baan’ is. Benieuwd? De koffie (of een ander drankje) staat altijd klaar!