Logistic Force Recruitment in gesprek met LEF recruitment
‘Als recruiter werk je conform de wet- en regelgeving, ben je integer en stel je de wensen en het welzijn van jouw kandidaat altijd centraal. Want ondanks dat recruitment geen beschermd beroep is, zie jij als serieus recruiter het als een écht vak.’ Helaas zijn deze mooie woorden niet op iedereen binnen onze branche van toepassing. Nog te vaak zien we de zogenaamde ‘cowboys’ cv’s ‘pompen’ en de regels aan hun laars lappen. Ruim vijf jaar geleden besefte een groep recruitmentprofessionals dat het anders kon én moest. Zij begonnen met andere vakgenoten te werken aan wat nu de Recruitercode is. Onze collega Hans Moens (manager Recruitment) sprak met Joris Verhoeven, die zich actief inzet voor deze code en ons er alles over kan vertellen.
Beetje LEF is essentieel
Joris is een autoriteit op het gebied van recruitment. Bij toeval ontdekte hij op jonge leeftijd dat hij in de wieg is gelegd voor het recruitmentvak. Hij haalt zijn plezier nog elke dag uit het vinden van de ultieme match tussen opdrachtgever en kandidaat. Inmiddels doet hij dit al een aantal jaren succesvol samen met zijn teams van LEF recruitment en LEF Green in ’s-Hertogenbosch. Daarnaast is hij auteur van het boek ‘De recruiter aan het roer’. “LEF staat voor ludiek, eigenwijs en fanatiek. Stuk voor stuk eigenschappen die je nodig hebt in onze branche. Niemand kan zonder een beetje ‘LEF’. Dus vond ik dat een perfecte naam voor mijn eigen recruitment-bedrijf”, legt Joris uit.
De Recruitercode
Naast zijn werk voor het recruitmentbedrijf, zet Joris zich ook actief in voor de Recruitercode. Op de website leggen ze uit wat deze code inhoudt: “een samenhangend geheel van praktische richtlijnen, ethische principes, regels en opvattingen die recruiters hanteren bij het uitoefenen van het vak.” Als we vragen wat dat precies inhoudt, vertelt Joris: “We willen, samen met alle serieuze en kwalitatieve recruiters in Nederland, de kwaliteit van onze branche nog belangrijker maken. Daarom hebben we richtlijnen, principes, regels en opvattingen opgesteld waarvan wij vinden dat een goede recruiter zich in moeten herkennen.” En de statistieken liegen er niet om. Al ruim 700 recruiters uit het hele land hebben zich aangesloten bij de Recruitercode en handelen naar hetgeen ze samen hebben afgesproken en vastgelegd. “Dat aantal blijft groeien en dat is een goed teken”, weet Joris.
Meer bekendheid
Steeds meer bedrijven, organisaties en sollicitanten weten de Recruitercode te vinden wanneer ze een vraag hebben of een situatie willen voorleggen. “Ja, wij krijgen steeds meer bekendheid, ook bij werkgevers en sollicitanten. Ze leggen ons situaties voor en vragen of er conform de Recruitercode gehandeld is. Wij zoeken dat voor ze uit en adviseren daarin.” Er volgt geen letterlijke sanctie voor de betreffende recruiter, ook omdat de Recruitercode geen officieel keurmerk is. “Maar we gaan wel het gesprek aan met hem of haar. In aanvang in het kader van hoor en wederhoor.
Als deze recruiter niet integer of niet conform de wetgeving gehandeld heeft, spreken we hem of haar daar wel op aan.”
Keurmerk
De Recruitercode is dus nog geen officieel keurmerk. Maar is de wens er wel om een keurmerk te worden? Joris reageert: “De ambitie om er op termijn een keurmerk van te maken is er zeker. Maar dat vergt veel tijd. Op korte termijn gaan we aan de slag met het aanscherpen van de code. In de loop der jaren is er veel veranderd in onze branche en de wereld om ons heen. We voegen nieuwe elementen toe en herschrijven bestaande elementen zodat we klaar zijn voor de komende jaren. We zien het voordeel van een officieel keurmerk, dus achter de schermen praten we over een keurmerk, maar dat kan dus nog wel even duren.”
Nieuwe aanwas
Er zijn dus al ruim 700 recruiters die zich scharen achter de code, maar hoe spreek je al die andere recruiters aan? “De Recruitercode krijgt gelukkig steeds meer bekendheid. Recruiters die aangesloten zijn, dragen dit actief uit en zetten het bijvoorbeeld in hun e-mailhandtekening. Zij maken zich daarmee een waardevolle en vakbekwame partner voor opdrachtgevers. Dat is de reden dat steeds meer recruiters hun ‘handtekening’ willen zetten onder de code en zich bij ons aansluiten”, legt Joris uit.
Partner
Dat recruitment een vak is, daar zijn we het over eens. Het ethisch en integer handelen vinden we bij Logistic Force ook vanzelfsprekend. Dat is dan ook precies de reden dat niet alleen onze recruiters op persoonlijke titel werken conform de Recruitercode, maar wij als bedrijf ook partner zijn. “Hiermee onderstrepen nog eens de noodzaak van de code en tillen we onze branche naar een hoger niveau. Feitelijk wordt het kaf van het koren gescheiden door de code”, licht Hans toe.
Interesse?
Ben je recruiter en wil je meer informatie over de Recruitercode? Ga dan naar de website of neem contact op met één van de contactpersonen.