• Blog
  • 20 oktober 2023

Jevgeni en Valentyna zetten Oekraïense vluchtelingen in hun kracht

Jevgeni als opleider

Het verhaal van Jevgeni Lychev begint in Wit-Rusland. Als politiek vluchteling komt hij zo’n twintig jaar geleden naar Nederland en weet zich hier te settelen. Hij start als Bemiddelingscoördinator Werkgelegenheid voor Oekraïners. Valentyna Karasova (35) vlucht in 2022, kort na het begin van de oorlog in Oekraïne naar Nederland. Gezien hun eigen ervaringen, weten zij precies wat vluchtelingen te wachten staat als ze naar Nederland komen. Simpelweg omdat zij het zelf aan den lijve hebben ondervonden. Twee ervaringsdeskundigen mogen we ze dus wel noemen. Mooie bijkomstigheid is dat ze de juiste taal spreken om onder andere Oekraïense vluchtelingen te begeleiden naar een nieuwe baan. Vandaag vertellen zij over hun werk en de bijzondere bijdrage die zij leveren aan het nieuwe leven van vluchtelingen in Nederland.

 

Kennis is macht

In Nederland zijn er veel handjes nodig in de logistieke sector. Maar daar zitten wel wat wensen en regels aan verbonden. Zo willen bedrijven vaak een uitzendkracht of werknemer die in het bezit is van een heftruck en/of reachtruck certificaat. Koppel dit aan de drive van Oekraïense vluchtelingen om mee te draaien in onze maatschappij en de wil om te werken en je creëert de vraag naar opleidingen gericht op deze doelgroep. Jevgeni pakt dit actief en enthousiast op. “Vanaf begin van dit jaar verzorg ik bij Logistic Force o.a. heftrucktopleidingen voor deze mensen en zorg ervoor dat zij de juiste papieren op zak hebben om bij mooie bedrijven aan de slag te kunnen. We zijn het enige bedrijf dat cursussen specifiek voor Oekraïners aanbiedt”, weet Jevgeni. De deelnemers komen op verschillende manieren bij hem terecht. Zo is hij erg actief op onder andere Telegram, is hij regelmatig te vinden op vakbeurzen en heeft hij goede contacten met hulpinstanties en gemeenten. “Het maakt mij niet uit via welke route iemand bij mij terecht komt. Als ik hem of haar kan helpen, dan doe ik dat.”

 

Ontzorgen, ontzorgen en nog eens ontzorgen

Valentyna pakt het na de opleiding verder op. Als recruiter plant ze met iedere kandidaat een screening in. Zo krijgt ze antwoord op de meest prangende vragen: waar word je gelukkig van, hoeveel uur wil je werken, wat is je maximale reisafstand? Deze informatie is cruciaal voor het vinden van de perfecte match. Bij Logistic Force noemen we dat ‘Jouw Betere Baan’.

Van alle informatie maakt Valentyna een cv en geeft deze aan één van de bemiddelings-coördinatoren bij Logistic Force. Deze collega’s hebben dagelijks contact met de opdrachtgevers en weten precies waar ze extra handjes nodig hebben. Maar daar houdt het werk van Valentyna niet op. “Dit is nog maar het administratieve gedeelte van mijn werk. Daarnaast doe ik nog heel veel meer voor deze mensen. Ik ontzorg ze tot op een hoog level. Denk daarbij aan het helpen bij het invullen van (verplichte) formulieren van gemeentes en andere overheidsinstanties, het verwijzen naar de juiste hulpinstanties, het beantwoorden van al hun vragen, beoordelen of ze nog een extra opleiding nodig hebben voor een bepaalde functie en het faciliteren van Nederlandse taallessen.”

 

Geen winstoogmerk

“Er zit vaak zoveel enthousiasme, maar ook kennis en kunde bij mensen die vluchten uit een ander land. Wij zetten ze weer in hun kracht. Door ze te helpen, ontzorgen en verder op te leiden”, aldus Jevgeni. En dat gaat dus verder dan alleen Logistic Force. Want Jevgeni verzorgt deze opleidingen niet alleen voor Logistic Force zelf, maar ook voor andere bedrijven, instanties of gemeenten. “En als het na de opleiding toch niet lukt om een baan te vinden via Logistic Force, laten we niet zomaar los. Want ik heb ook connecties bij andere bedrijven en opdrachtgevers”, vertelt Jevgeni. Hij neemt de ontzorgende taken die Valentyna al beschreef, dan ook op zich. “Onze prioriteit is het ontwikkelen en plaatsen van deze mensen. Ongeacht of dit nu via Logistic Force, via een andere uitzender of rechtstreeks bij een opdrachtgever is.”

Valentyna achter bureau

 

Trots

Als we ze vragen of ze trots op zijn op hun werk en de bijdrage die ze leveren, zijn ze beiden erg bescheiden. “Ik ben blij dat ik een bijdrage kan en mag leveren aan de ontwikkeling van mensen, maar in de basis doen ze het toch echt zelf”, vertelt Jevgeni. “Ik ben blij met de kans die ik gekregen heb binnen Logistic Force en zet mezelf graag in om mensen uit mijn thuisland diezelfde ervaring te geven. Ik gun ze die kans ook.”

 

Directeur Martin van Dijk wil er nog wel wat over kwijt: “Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een essentieel en onmisbaar element van onze bedrijfsvoering. Maar daar hebben we ook de juiste mensen voor nodig. Wij zijn dan ook enorm trots op wat Jevgeni en Valentyna in een korte tijd hebben neergezet.”