• Blog
  • 20 maart 2024

Hoe maak je en cv als vrachtwagenchauffeur

Transport header met 2 chauffeurs voor de vrachtwagen

Als vrachtwagenchauffeur ben je een belangrijke schakel in de transportwereld. En of je nu internationale routes rijdt of lokaal goederen levert, een goed cv kan het verschil maken bij het vinden van die ene droombaan. Toch?

Bij Logistic Force doen we het net even anders
In de basis klopt dit inderdaad. Maar bij Logistic Force maken we jouw sollicitatieproces zo makkelijk mogelijk. Daarom heb je bij ons niet voor alle functies een cv nodig om te kunnen solliciteren. Want zeg nou eerlijk… jij bent een kei in het besturen van een vrachtwagen, maar misschien niet in het maken van een goed cv. Tijdens een persoonlijk gesprek zet onze bemiddelingscoördinator de belangrijke zaken op een rijtje en maakt daarna een cv dat naar onze opdrachtgever gestuurd wordt. Appeltje eitje! Niet meer verder lezen en meteen kijken welke toffe vacatures wij voor je open hebben staan? Prima, je vindt ze hier.

 

Hoe maak je een goed cv?

Zie je de meerwaarde van een goed cv maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees dan snel verder. In dit blog leggen wij uit hoe je een goed cv maakt als vrachtwagenchauffeur. Of als logistiek medewerker, rangeerder, orderpicker, heftruckchauffeur, etc.

 

Welke onderdelen vind je terug in een cv?

Het cv bevat een aantal belangrijke en noodzakelijk onderdelen. Zorg dat elk van deze onderdelen in jouw cv terugkomt, bij voorkeur ook in deze volgorde.

 

1. Overzicht van je persoonlijke gegevens

Het eerste wat op je cv moet staan, is een overzicht van je persoonlijke gegevens. Dit zijn je volledige naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres. Zorg ervoor dat deze informatie duidelijk en correct is, zodat wij (of een eventuele nieuwe werkgever) gemakkelijk contact met je kunnen opnemen.

 

2. Introductie

Dit is een klein stukje tekst van ongeveer vijf regels waarmee je de interesse van de lezer(s) wilt wekken. In de profielschets beschrijf je waar je goed in bent, wat je sterke eigenschappen zijn en wat je zoekt in een nieuwe baan. Je geeft ook kort aan wat je (werk)ervaring is voor de baan waar je op reageert. Leg de nadruk op wat jou onderscheidt van andere kandidaten en waarom je geschikt bent voor de functie.

 

3. Werkervaring als vrachtwagenchauffeur

In dit onderdeel schrijf je meer gedetailleerd over je eerdere werkervaring als (bijvoorbeeld) vrachtwagenchauffeur. Begin met je meest recente baan en werk terug in de tijd. Vermeld de naam van het bedrijf, je functie, de periode dat je daar gewerkt hebt en een korte beschrijving van je taken en verantwoordelijkheden.

 

4. Opleiding en certificaten

Naast je werkervaring is het belangrijk om ook je opleiding en eventuele certificaten te vermelden. Denk hierbij aan je rijbewijzen, maar ook aan aanvullende cursussen of trainingen die belangrijk zijn voor het vakgebied (bijv. chauffeurspas, Code 95, ADR, etc.).

 

5. Vakbekwaamheid

In dit onderdeel benadruk je specifieke vaardigheden en competenties die belangrijk zijn voor het werk als vrachtwagenchauffeur (of een andere functie). Denk aan zaken als rijvaardigheid, kennis van vrachtwagenonderhoud, navigatievaardigheden en klantgerichtheid. Vermeld ook eventuele talenkennis, want dit kan van pas komen bij internationale klanten en/of transporten.

 

6. Referenties

Tot slot is het aan te raden om referenties op te nemen die kunnen bevestigen wat je in je cv hebt geschreven. Dit kunnen vorige werkgevers, collega’s of supervisors zijn die kunnen getuigen van je vaardigheden en betrouwbaarheid als vrachtwagenchauffeur. Zorg ervoor dat je toestemming hebt gevraagd voordat je ze op je cv vermeldt. Benieuwd naar hoe je waardevolle referenties kunt verzamelen? Je leest het hier.

 

Kort maar krachtig

Zorg dat je cv kort maar krachtig is. Dat houdt in dat je alle overbodige informatie weglaat. Als je bovenstaande zes punten verwerkt, heb je in principe een compleet cv. Dus laat je lengte, gewicht en bankrekeningnummer maar achterwegen. Ben ook kritisch over wat je toevoegt aan de blokjes opleidingen en werkervaring. Het toevoegen van je basisschool is niet nodig. En als je ergens twee weken hebt gewerkt, mag je dat ook best weglaten op je cv. Niet omdat je niet eerlijk bent, maar omdat zo’n korte periode niet echt iets toevoegt aan je werkervaring.

 

Op gesprek?

De drempel om bij Logistic Force op gesprek te gaan is niet hoog. En ondanks dat het niets is om je druk over te maken, kunnen wij ons toch voorstellen dat je opkijkt tegen het moment dat je bij je potentiële nieuwe werkgever op (sollicitatie)gesprek moet komen. Maar ook hier helpen we je graag bij. Lees onze handige tips voor jouw sollicitatiegesprek. Wil je weten welke vragen je kunt verwachten? Je leest ze hier.

 

Conclusie

Het opstellen van een goed en overtuigend cv als vrachtwagenchauffeur vraagt wat tijd en aandacht van je. Door onze tips te volgen en je cv te voorzien van belangrijke informatie over je ervaring, vaardigheden en kwalificaties, vergroot je je kansen om die felbegeerde baan als vrachtwagenchauffeur te bemachtigen. Zorg ervoor dat je cv er netjes uitziet, dat er geen spelfouten in staan en gemakkelijk te lezen is. Dan maak je een goede eerste indruk op potentiële werkgevers. Succes met solliciteren!