• Blog
  • 02 januari 2024

Ga je op sollicitatiegesprek? Dit zijn onze tips!

Man voor flip over

Stel je voor, je hebt een sollicitatiegesprek voor een geweldige functie binnen de transportsector. Een kans om je passie voor transport te laten zien. Maar voordat je het gesprek ingaat, is het belangrijk om je goed voor te bereiden zodat je een goede eerste indruk maakt op je mogelijk nieuwe werkgever. Want je krijgt geen tweede kans om een eerste indruk te maken! In dit blog delen wij onze tips voor jouw sollicitatiegesprek.

 

Even een stapje terug: het begint met een goede motivatie(brief)

Bij veel bedrijven vragen ze, naast je cv, ook een sollicitatie- of motivatiebrief. Wij weten dat sommige sollicitanten daar veel moeite mee hebben. Bij Logistic Force hechten wij daarom niet zoveel waarde aan een geweldige brief. Wij kijken liever naar jou als persoon en jouw kwaliteiten met betrekking tot de vacature waar je op reageert. Wij begrijpen dat niet iedereen goed is in het schrijven van een sollicitatiebrief. Dus wil je aan de slag bij óf voor Logistic Force? Dan is een korte motivatie voldoende.

Wil je nog meer tips over solliciteren op een vacature in de transportsector? Lees dan ook het blog: Solliciteren op een vacature in de transport, hoe doe je dat?

 

Jouw sollicitatiegesprek in de transportsector

Oké, jouw motivatie en cv waren voldoende aanleiding om je uit te nodigen voor een gesprek. Dat betekent dat je in de volgende ronde terecht bent gekomen. Goed bezig! Nu komt wat de meeste mensen het spannendste van de sollicitatieprocedure vinden: het sollicitatiegesprek. Maar maak je niet al te druk. Met onze tips wandel je zo door deze fase van het proces heen. En daarna is het hopen dat je die baan ook daadwerkelijk krijgt.

 

Laagdrempelig solliciteren doe je bij Logistic Force

Wij vinden het belangrijk dat jij je prettig voelt als je bij ons komt solliciteren. Daarom hebben wij onze sollicitatieprocedure zo laagdrempelig mogelijk gemaakt. Dus naast het feit dat je niet hoeft te ploeteren op een sollicitatiebrief, zijn onze sollicitatiegesprekken ook informeel. Dat betekent dat we met je in gesprek gaan over jouw wensen en jouw werkervaring. We vertellen over Logistic Force en de vacature waar je op reageert. ‘No big deal’. Maar er komt hopelijk ook een moment dat je bij één van onze klanten langs gaat voor een kennismakingsgesprek. Het kan zijn dat dit er iets formeler aan toe gaat dan bij ons. Daarom geven we je graag een paar tips mee.

 

Tip 1: Een goede voorbereiding is het halve werk

Het is een inkoppertje, maar bereid je goed voor op het gesprek. Dit doe je door informatie over het bedrijf en de functie op te zoeken. Als je voor Logistic Force aan de slag gaat, geeft de bemiddelingscoördinator je dit soort informatie. Maar je kunt dit ook vinden op de website van het bedrijf, in de vacaturetekst, op social media en via Google.

Bereid je voor op de vragen die (mogelijk) gesteld worden. Benieuwd wat deze vragen (kunnen) zijn? Je leest het in de blog: ‘Meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek’.

Tijdens het gesprek toon je oprecht interesse in het bedrijf. Je stelt vragen over hun diensten, hun kijk op de toekomst en hoe jouw rol als werknemer daarbij zou passen. Deze vragen laten zien dat je betrokken bent en serieus geïnteresseerd bent in het bedrijf en de functie.

 

Tip 2: Wees op tijd!

Je zorgt ervoor dat je op tijd bent. Dit houdt in dat je vooraf de route checkt en nadenkt over eventuele vertragingen op bepaalde trajecten of tijdstippen. Een paar minuten voordat je gesprek gepland staat, meld jij je bij de receptie of degene die de deur voor je opent. Dit laat zien dat je de sollicitatie serieus neemt en respect hebt voor de tijd die zij voor je vrijmaken.

 

Tip 3: Straal (zelf)vertrouwen uit

De dag van het sollicitatiegesprek is aangebroken. Je stapt vol vertrouwen het kantoor binnen en begroet de interviewer met een glimlach. Het gesprek begint vaak met vragen over je cv en werkervaring in de transportsector. Je beantwoordt de vragen met zelfverzekerdheid en geeft concrete voorbeelden van je werkervaring in het verleden. Je bent goed voorbereid op veel voorkomende sollicitatievragen, dus je hebt geen enkele moeite om te praten over je motivatie, sterke punten en hoe je met uitdagingen in de transportbranche omgaat.

 

Tip 4: Dit is wat je wilt laten zien in de transportbranche

Je laat zien dat je goed uit je woorden komt. Dit is namelijk belangrijk in een branche waar heldere communicatie noodzakelijk is voor een soepele werking. Daarnaast benadruk je jouw flexibiliteit. Dit wordt absoluut gewaardeerd in een sector waar werktijden vaak kunnen variëren.

 

Tip 5: Relax!

Tot slot het allerbelangrijkste: blijft dicht bij jezelf. Haal even diep adem voordat je het gesprek ingaat en…relax. Bedenk dat onze bemiddelingscoördinator een goed gevoel aan het gesprek met jou, je cv en je eventuele werkervaring heeft overgehouden. Want anders had hij je niet aan onze klant voorgesteld. Deze laatste stap is een ‘piece of cake’.

 

En nu… afwachten

Na het sollicitatiegesprek verlaat je het bedrijf met een gevoel van voldoening. Je hebt jezelf goed gepresenteerd en alle belangrijke eigenschappen die van belang zijn in de transportsector naar voren gebracht. Nu is het wachten op het verlossende telefoontje, hopelijk met goed nieuws en de bevestiging dat je de volgende stap in je carrière binnen de transportsector hebt gezet!

 

Direct aan de slag?

Bovenstaande tips kun je natuurlijk ook toepassen buiten de transportsector. Maar wil je direct jouw sollicitatieskills testen? Dan hebben wij voor jouw diverse vacatures in de transport en logistiek. Bekijk onze website of neem contact op met één van onze vestigingen. Zij maken graag kennis met je en stomen je klaar voor een sollicitatiegesprek bij één van onze opdrachtgevers.