• Blog
  • 25 mei 2025

De meestgestelde vragen over de digitale tachograaf en boordcomputers voor vrachtwagens

Ben je actief in het beroepsgoederenvervoer en rijd je in een vrachtwagen of rijd je in een touringcar/bus van na 2006? Dan is de digitale tachograaf een verplicht onderdeel van het vervoersmiddel. Een boordcomputer kan vervolgens een mooie aanvulling op de digitale tachograaf zijn. Maar hoe werken ze en wat is precies het verschil? In deze blog geven we antwoord op de meestgestelde vragen over de digitale tachograaf en boordcomputers.

 

Wat is een digitale tachograaf?

Omdat dit de meestgestelde vraag is, geven we je graag uitleg over de tachograaf. Een digitale tachograaf is een elektronisch apparaat dat wordt geïnstalleerd in beroepsvoertuigen zoals vrachtwagens en bussen. Het registreert gegevens over rij- en rusttijden, snelheid en afgelegde afstand van het voertuig. Dit systeem vervangt de oudere analoge tachografen en biedt nauwkeurigere en veiligere gegevensregistratie. Het belangrijkste doel van de digitale tachograaf is om de naleving van rij- en rusttijden te waarborgen. Hierdoor ben jij als beroepschauffeur verzekerd van gezondere en betere arbeidsomstandigheden. Daarnaast levert een digitale tachograaf een positieve bijdrage aan de verkeersveiligheid en zorgt het voor eerlijke concurrentie binnen de transportwereld.

 

Wat is de werking van een tachograaf?

Voor het gebruik van een digitale tachograaf moet je als beroepschauffeur een persoonlijke bestuurderskaart hebben. Deze zogenaamde smartcard slaat alle relevante rij- en rusttijdgegevens op en is vijf jaar geldig. Voordat de rit begint, plaatst de chauffeur de kaart in de tachograaf, die vervolgens automatisch de activiteiten registreert. Het is noodzakelijk dat je als beroepschauffeur de tachograaf op de juiste manier bedient en eventuele handmatige invoer nauwkeurig uitvoert, zodat je de wetgeving goed naleeft. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete.

 

Is een digitale tachograaf verplicht?

Sinds 1 mei 2006 is het voor nieuwe zware vrachtwagens en bussen binnen de EU verplicht om een digitale tachograaf te hebben. Dit geldt voor voertuigen met een toegestane maximummassa van meer dan 3.500 kg en voor bussen die meer dan acht personen vervoeren, exclusief de bestuurder. Maar er zijn ook vrijstellingen. Gebruik je het voertuig voor niet-commercieel personenvervoer of specifieke bedrijfsactiviteiten zoals bouwbedrijven en markthandelaren die slechts beperkt op de weg zijn, dan ben je niet verplicht om een digitale tachograaf te installeren.

 

Nieuwe wetgeving voor digitale tachograaf in 2025

Sinds 1 januari 2025 zijn er belangrijke wijzigingen doorgevoerd met betrekking tot de tachograafwetgeving. Voertuigen die internationaal rijden én zijn uitgerust met een analoge of eerste generatie digitale tachograaf, moeten deze vervangen door de nieuwe smart tacho 2. Voor voertuigen met de eerste generatie smart tacho (SMT1) is de deadline voor vervanging vastgesteld op 19 augustus 2025. Deze nieuwe generatie tachografen biedt verbeterde functionaliteiten, zoals automatische registratie van grensoverschrijdingen en nauwkeurigere positionering, wat bijdraagt aan betere handhaving en naleving van de rij- en rusttijden.

 

Wat is een boordcomputer?

Boordcomputers zijn geavanceerde systemen die een grote verzameling aan voertuig- en chauffeursgegevens monitoren en registreren. Een boordcomputer kan gekoppeld worden aan de digitale tachograaf waardoor de twee apparaten elkaar versterken in de informatievoorziening. Want naast de functies van een digitale tachograaf kunnen boordcomputers ook brandstofverbruik, motorprestaties en route-informatie bijhouden. Wij zien boordcomputers daarom als een uitgebreid fleetmanagementsysteem, waardoor transportbedrijven efficiënter kunnen werken en beter inzicht krijgen in hun dagelijkse activiteiten van de chauffeurs en de voertuigen.

 

Digitale tachograaf en boordcomputer onderdeel van Code 95

Ben jij beroepschauffeur? Dan is het van groot belang dat je goed op de hoogte bent van de werking van de digitale tachograaf en eventuele boordcomputer(s). Daarnaast is het belangrijk dat je op de hoogte bent (en blijft) van de geldende wet- en regelgeving. De opleiding ‘Tachograaf en Boordcomputers’ is onderdeel van onze Code 95 opleidingen. Volg je deze eendaagse opleiding? Dan mag je 7 punten bijschrijven op je Code 95.

 

Meer informatie

Wil je meer informatie over deze of andere opleidingen? Neem dan contact op met Logistic Force Opleidingen. Dit kan telefonisch (088 – 560 40 16) of via e-mail (opleidingen@logisticforce.nl).