• Blog
 • 27 november 2023

De meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek

Man geeft hand

Het is niet niks. Op (sollicitatie)gesprek gaan voor een vacature die helemaal bij jou past (wij noemen dat bij Logistic Force ‘Jouw Betere Baan’). Breekt bij jou het zweet ook uit als je eraan denkt dat een recruiter of bemiddelingscoördinator allerlei vragen op je afvuurt? Voor deze blog hebben we een rondje langs onze eigen recruiters en bemiddelingscoördinatoren gemaakt en ze zelf een vraag voorgelegd: Wat zijn de vragen die jij aan een kandidaat stelt tijdens een sollicitatiegesprek? Wil jij je goed voorbereiden op een sollicitatiegesprek? Wij hebben hieronder (per categorie) de top 4 meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek voor je samengesteld.

 

Vertel eens wat over jezelf

Het is belangrijk dat we jou goed leren kennen. Want alleen op die manier ontdekken wij of je past binnen het bedrijf en de vacature waar je op reageert. Maar nog belangrijker: wie weet ontdekken we wel dat jij veel beter tot je recht komt binnen een ander bedrijf of een andere functie. Vragen die je kunt verwachten:

 • Wie ben je?/Vertel eens wat over jezelf
 • Wat zijn je sterke – en leerpunten?
 • Hoe zouden je huidige collega’s je omschrijven?
 • Wat motiveert jou?

Waar ben je naar op zoek?

Om ‘Jouw Betere Baan’ te vinden, is het uiteraard belangrijk om jouw wensen helder in kaart te brengen. Daarom stellen wij ook meerdere vragen die betrekking hebben op de kernvraag: Waar ben jij naar op zoek? Een paar vragen die daarbij gesteld kunnen worden:

 • Wat vind jij belangrijk in een nieuwe baan?
 • Wat spreekt je het meeste aan in de functie waar je op solliciteert?
 • Wat voor rol pak jij in een team?
 • Wat is je ambitie?

Wat heb je te bieden?

Wij doen onze uiterste best voor jou als kandidaat, maar daarnaast willen wij ook onze opdrachtgever(s) tevredenstellen. Dit doen we door de beste match te vinden voor beide partijen. Daarbij leggen wij jouw wensen, jouw kwaliteiten en jouw ervaring naast de vraag van de opdrachtgever. Om dit goed in beeld te krijgen, stellen we je vragen over wat je te bieden hebt aan een mogelijk nieuwe werkgever. Een paar voorbeelden:

 • Wat heb jij in je vorige baan bereikt waar je trots op bent?
 • In deze functie zoeken we iemand die …. (bijv. zelfstandig, stressbestendig, etc.) is. Kun je ons voorbeelden geven waaruit blijkt dat jij dit bent?
 • Wat breng jij mee aan kennis en ervaring voor de baan waarop je solliciteert?
 • Wat heb jij het bedrijf te bieden?

 

Wij van WC-Eend, adviseren WC-Eend

Misschien ken je de reclame wel: ‘Wij van WC-Eend, adviseren WC-Eend’. Niet helemaal zoals het hoort. Want iemand die zichzelf aanprijst, wordt vaak niet serieus genomen. Daarom is het belangrijk om waardevolle referenties te verzamelen. Referenties zijn eigenlijk gewoon mensen die iets kunnen zeggen over jou als persoon, je werkzaamheden en je inzet of prestaties. Vaak zijn dat oude werkgevers of leidinggevenden. Tijdens een sollicitatie kan worden gevraagd naar één of meerdere van deze referenties. Wil je meer weten over hoe dat precies werkt? Lees dan de blog: Waardevolle referenties verzamelen, zo doe je dat!

 

Ben jij klaar voor een sollicitatiegesprek?

Heb jij je met behulp van deze meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek goed voorbereid en ben je er helemaal klaar voor? Kijk dan op onze website of wij een passende vacature voor je hebben. Niet gevonden dat bij je past? Laat dan toch van je horen! Wie weet komt er op korte termijn een leuke vacature vrij die wel bij jou past.

Ben je op zoek naar een (tijdelijke) uitzendbaan? Neem dan contact op met één van onze vestigingen. Ben je op zoek naar een vaste baan op mbo+, hbo of wo-niveau? Neem dan contact op met onze recruiters.