• Blog
  • 22 januari 2024

Dalia’s betere baan

‘Jouw Betere Baan’ is waar wij dagelijks voor uit ons bed komen. Duurzame inzetbaarheid is een thema waar we in 2024 nog actiever mee aan de slag gaan. En wat ons betreft zijn deze twee zaken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Want in beide gevallen staat de werknemer (of kandidaat) centraal. En we weten dat (om)scholing en ontwikkeling een belangrijke rol spelen bij het vinden van die ene ‘betere’ baan en het duurzaam inzetten van onze collega’s. Daarom faciliteren wij onze collega’s graag op dit vlak. Zowel qua tijd als op financieel vlak. Iemand die dat aan den lijve heeft ondervonden is Dalia Karpinska (32). Ze ontwikkelde zich in korte tijd van heftruckchauffeur tot bemiddelingscoördinator én instructeur. In dit interview vertelt ze hoe deze reis is verlopen en wat haar eindbestemming is.

 

Van heftruckchauffeur tot bemiddelingscoördinator. Hoe is dat zo gekomen?

“Om dat verhaal goed te vertellen, moet ik even terug in de tijd. Ik heb namelijk drie jaar over de wereld gereisd. Veel gezien, veel gedaan. Het was een mooie tijd waarin ik veel persoonlijke maar ook werkervaring op heb gedaan. Zo heb ik een tijdje in Vietnam gewerkt als docent Engels. Daarna ben ik in Nederland terechtgekomen en ben ik als heftruckchauffeur aan de slag gegaan.”

 

Maar je wilde toch iets anders?

“Ik vond het werk als heftruckchauffeur leuk, maar ik was toe aan een nieuwe uitdaging. Ik wilde meer met mensen in contact staan. Ik kwam bij Logistic Force terecht en zij boden mij een baan als bemiddelingscoördinator aan. Ik ging van een fysiek zware baan naar een kantoorbaan. Een echte carrièreswitch voor mij! Ik greep deze kans met beide handen aan. Omdat we ook bemiddelen met arbeidsmigranten, kwam mijn Poolse achtergrond hier juist goed van pas.”

 

Nu ben je, naast bemiddelingscoördinator ook instructeur. Hoe is dat gegaan?

“Klopt! Ik vind mijn werk enorm leuk, maar wilde daarnaast mijn ervaring als docent graag inzetten en verder ontwikkelen. Hiervoor stonden ze bij Logistic Force open en nu verzorg ik in weekenden de hef- en reachtruckopleiding. Ik combineer dus twee banen. Het voelt een beetje als het beste van beide werelden.”

 

‘Het beste van beide werelden’, hoe bedoel je dat?

“Als ik naar mezelf kijk, dan doe ik nu wat ik echt leuk vind. Ik werk hard en veel, maar krijg er enorm veel voldoening voor terug. En als ik naar het werkveld kijk, is het natuurlijk een gouden combinatie. Door mijn werk als bemiddelingscoördinator weet ik namelijk wat er in de markt speelt en waar mijn opdrachtgevers naar op zoek zijn. Daarnaast leid ik cursisten op tot volwaardig hef- of reachtruckchauffeur. Veel van deze cursisten zijn nog op zoek naar een passende baan. 1 + 1 = 2. Ik vind direct ‘die betere baan’ voor ze. Juist doordat ik deze twee functies kan combineren.”

 

Wat heeft Logistic Force voor jou betekend in dit traject?

“Eigenlijk alles. Het begint met iemand een kans geven, het vertrouwen in iemand hebben én dit ook weten over te brengen. Vanaf dag 1 voel ik me hier thuis, gewaardeerd en gezien. En dan te bedenken dat ik pas 1,5 jaar bij Logistic Force werk en nu al alle kansen krijg om mezelf verder te ontwikkelen. Als werknemer vind ik dat uniek. Mijn leidinggevende kijkt samen met mij naar de mogelijkheden die voor ons beiden aantrekkelijk zijn. Zo wordt het een win-win situatie.”

 

Heb je nog doelen voor de toekomst?

“Ja zeker! Ik zou mezelf als bemiddelingscoördinator nog verder willen ontwikkelen en ik zou nog wel wat meer opleidingen willen verzorgen. Mijn wens is om deze twee banen in de toekomst te blijven combineren. Voor het eventueel uitbreiden van de opleidingen ga ik eerst aan de slag met de Nederlandse taal. Ik spreek goed Nederlands, maar voor sommige, wat meer technische opleidingen zoals Code 95, vind ik dat ik de taal nog beter onder de knie moet hebben. Ook daarin word ik overigens volledig ondersteund en gemotiveerd door mijn leidinggevende. Op mijn wensenlijstje staan de BHV-cursus, Code 95 en ADR-cursus. Fijn als ik in de toekomst mijn werk als instructeur kan afwisselen met verschillende opleidingen.”

 

Waarom vind je het belangrijk om je verhaal met ons te delen?

“Ik wil een voorbeeld zijn voor andere vrouwen die als arbeidsmigrant in Nederland aan de slag gaan. Je hoort vaak alleen de negatieve verhalen. Maar als je bij de juiste organisatie terechtkomt, kan je wereld veranderen. Natuurlijk moet je er zelf ook hard voor werken, maar dat betaalt zich dubbel en dwars uit. Ik ben een positief ingesteld persoon en wil dat geluid ook overbrengen op anderen.”

 

CEO Martin van Dijk over Dalia

“Dalia is een mooi voorbeeld van hoe iemand zich binnen onze organisatie kan ontwikkelen. Het is een keiharde werker, waar ik veel respect voor heb. Ze zet echt overal haar schouders onder. En ze blijft altijd enthousiast en vrolijk. Maar het mooie is dat Dalia niet het enige voorbeeld is. Met trots kan ik zeggen dat we veel meer van dit soort kanjers hebben rondlopen bij Logistic Force. Onze mensen zijn niet alleen de fundering van ons bedrijf, maar ook de bouwstenen. Dan is het logisch dat wij hen waar mogelijk faciliteren in hun ontwikkeling.”