• Blog
  • 07 december 2023

Broer’s Betere Baan

Ruim 40% van de Nederlandse bevolking zet zich minimaal één keer per jaar in als vrijwilliger. En dat is mooi! Maar gelukkig zijn er ook heel veel mensen die zich veel vaker inzetten voor de medemens. Op 7 december is het Nationale Vrijwilligersdag. Een uitgelezen moment om één van onze eigen mensen in het zonnetje te zetten. Maak kennis met Broer de Ringh (42). Hij vervult, naast zijn werk als betonmixerchauffeur via Logistic Force, niet één maar wel vier rollen als vrijwilliger. 

 

Betonmixerchauffeur in hart en nieren

In het zuiden regent het, maar in het hoge noorden schijnt de zon als we in gesprek gaan met Broer en Iris (bemiddelingscoördinator van Logistic Force in Oudehaske, Friesland).  Broer is een man met een stoere uitstraling en dito beroep. Hij is namelijk betonmixerchauffeur in hart en nieren. Op (bijna) dagelijkse basis rijdt hij door het noorden van het land om bij verschillende projecten beton te leveren. Want als betonmixerchauffeur kom je op veel verschillende locaties en projecten: bij de bouw van windmolens, bij een boer op het erf voor de fundering van zijn nieuwe schuur of het gieten van beton bij een nieuwe woonwijk, om maar eens een paar voorbeelden te noemen.

Iris vertelt: “Zelfs bij de realisatie van de Afsluitdijk hebben onze chauffeurs beton gestort. Je moet dus wel van wat afwisseling houden en je kunnen aanpassen. De ervaring leert dat niet iedereen voldoet aan de soms specifieke wensen van de verschillende betoncentrales. Maar Broer is een echte allround betonmixerchauffeur. Hij is inzetbaar voor alle betoncentrales.” Broer wordt vaak ingezet voor ‘grotere storten’. Hij rijdt dan af en aan om veel kuub beton te storten op een bepaald project. “Ook rijden we wel eens in de nacht”, vult Broer aan. Na een tijdje ‘vast’ bij een werkgever te hebben gewerkt, geniet Broer nu weer van de afwisseling. “Ik zou nu niet meer anders willen. Uitzendwerk is voor mij ideaal. Zeker in combinatie met mijn vrijwilligerswerk en deze club fijne mensen bij Logistic Force in Oudehaske.”

 

Betonmixerchauffeur met een klein hartje?

Als we hem vragen naar het grote contrast tussen zijn dagelijkse werk en zijn inzet voor de medemens, is zijn antwoord: “Misschien ben ik een stoere man met een klein hartje, ik weet het niet. Maar voor mij is het heel normaal om niet alleen aan mezelf, maar vooral aan de medemens te denken. Het is zo’n kleine moeite en voor mij onderdeel van mijn dagelijkse bezigheden geworden. Ik denk er niet eens meer bij na. Ik doe het gewoon.”

 

Voedselbank

Broer begint zijn ‘vrijwilligersverhaal’ met zijn inzet voor de voedselbank in Balk, een klein dorp in Friesland. Om de week werkt hij een dagdeel voor deze voedselbank. Het werk begint met het lossen van de rolcontainers op het DC in Drachten. Vervolgens worden alle etenswaren verdeeld over de tassen van de cliënten. Tot slot brengt Broer de tassen naar zijn ‘vaste adressen’. “Ik doe dit werk al jaren en ken de mensen waar ik ga bezorgen dus redelijk goed. Op sommige adressen staan de kinderen achter het raam op me te wachten en ze zien mij soms al van ver aankomen. Bij het uitladen van de tassen leg ik de snoepjes voor de kinderen dan bovenop de andere spullen. Als ik die gezichtjes zie glunderen bij het zien van de snoepjes, weet ik waar ik het voor doe.” Broer wil het leed van deze mensen proberen te verzachten met zijn inzet. “Ze zitten in de problemen en schamen zich er vaak voor. Ik hoop dat ik met mijn inzet dat gevoel een beetje weg kan nemen.”

 

Mantelzorger

Maar naast zijn drukke baan en zijn werk voor de voedselbank, is Broer ook mantelzorger voor zijn vader. Iedere dag kookt hij een verse maaltijd en zorgt hij voor wat gezelligheid. “Mijn vader heeft altijd goed voor mij gezorgd. Nu is het mijn beurt om voor hem te zorgen.”

Dan vertelt Broer over zijn derde vrijwilligerstaak. Want als hij na zijn werk naar zijn vader rijdt, gaat hij altijd eerst even langs bij zijn oude buurvrouw. Ze is 98 jaar en woont nog steeds zelfstandig, maar is soms ook eenzaam. “Daarom ga ik iedere dag even een praatje maken en sluit alles goed af zodat ze veilig de nacht in kan gaan.” Broer noemt het een kleine moeite, wij noemen het geweldig.

 

Buurtbus

En dan is daar taak nummer vier. Broer rijdt zo nu en dan een route op de buurtbus, uiteraard op vrijwillige basis. “Ach dat is maar een paar keer per jaar, als reservechauffeur” minimaliseert hij zijn bijdrage. “Dat stelt toch niet zoveel voor?! Als beroepschauffeur ben ik dagelijks op de weg te vinden. Een ritje voor de buurtbus is dus geen enkele moeite.”

 

Vliegtuig

Als we aan Iris vragen iets bijzonders te vertellen over Broer (buiten zijn vele vrijwilligerstaken), dan komt ze direct met zijn vakantie van afgelopen zomer op de proppen. “Hij is deze zomer voor het eerst in zijn leven met het vliegtuig op vakantie geweest en meteen naar de andere kant van de wereld gevlogen. Mooi dat hij dit zichzelf eindelijk heeft gegund.” Broer geeft aan enorm genoten te hebben van deze vakantie. “De tijd was er rijp voor. Mijn zussen, oom en tante namen de zorg voor mijn vader over en mijn ‘collega’s’ van de voedselbank konden ook wel twee weken zonder mij.” Ondanks dat het een geweldige vakantie was en het best wat langer had mogen duren, was Broer blij weer terug te keren naar het vertrouwde Friesland. “Eigen haard is goud waard.”

 

Hulp van Logistic Force

Iris is trots op de band die zij en haar collega’s opbouwen met de uitzendkrachten. “Bij Logistic Force hebben we een laagdrempelige werkwijze, staan met beide benen op de grond en hebben echt oog en oor voor onze uitzendkrachten.” Broer kan dit beamen. “Dat is ook precies de reden dat ik graag voor Logistic Force werk. Ik voel me hier thuis. Als er iets is, wordt het opgelost en ik kan altijd binnenlopen of even bellen.” Op de vraag hoe Logistic Force hem helpt, is Broer helder. “Rogier, de planner van Logistic Force in Oudehaske, houdt met zijn planning altijd rekening met mijn vrijwilligerswerk. Zij plannen mijn werk als betonmixerchauffeur daar gewoon omheen. En dat is belangrijk als ik mijn vrijwilligerswerk wil blijven doen.” Iris vult hem aan: “Maar we doen meer. Logistic Force doneert de kerstpakketten die over zijn of niet zijn opgehaald aan de voedselbank. Sommige collega’s geven zelfs op voorhand al aan het kerstpakket te willen doneren aan mensen die het nodig hebben. Heel mooi is dat!”

Tijd voor een lintje?

“Een lintje? Hoezo dat? Nee joh, ik doe dit niet voor de waardering. Zorgen voor de medemens is belangrijk. Ik hoef geen miljonair te worden en ook geen lintje.”

Wij zijn ons ervan bewust dat veel van onze collega’s zich inzetten als vrijwilliger. Natuurlijk zijn wij op al deze kanjers trots, maar we vinden het verhaal van Broer bijzonder en ontroerend. Zijn karakter, inzet en zorg voor de samenleving is van een buitencategorie en daarmee een voorbeeld voor velen. Wij zijn onder de indruk!