• Blog
  • 08 april 2024

Betere kansen op de arbeidsmarkt met een C-rijbewijs op zak

WSP, LF Amsterdam en LF Opleidingen

Succesformule van WSP, Logistic Force Amsterdam en Logistic Force Opleidingen

De vergrijzing neemt al jaren gestaag toe. Op 1 januari 2023 telde Nederland ruim 3,6 miljoen inwoners ouder dan 65 jaar. Het is geen verrassing dat we dit ook merken in de transport en logistieke sector. De arbeidsmarkt wordt steeds krapper, wat zorgt voor een grote uitdaging. Daarom hebben het Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam, Logistic Force Amsterdam en Logistic Force Opleidingen de handen ineengeslagen. Ieder kwartaal stellen zij een groep samen van gemotiveerde kandidaten met een afstand tot de arbeidsmarkt en leiden ze op tot C chauffeur. We gaan met Orlando Mohaboe, adviseur werkgeversdiensten van Werkgeversservicepunt Groot-Amsterdam (WSP) en Antoinette Baltes, vestigingsmanager van Logistic Force Amsterdam, in gesprek over deze bijzondere ‘driehoek’.

 

Gouden combinatie

“Het tekort aan goede C chauffeurs wordt steeds nijpender. Het voordeel van Logistic Force is dat we met onze eigen academie de mogelijkheid hebben om enthousiaste kandidaten relatief snel op te leiden. Maar daarbij misten we nog een belangrijke schakel in het proces: hoe vinden we op korte termijn de juiste kandidaten? Niet lang daarna kwamen we in contact met WSP”, vertelt Antoinette. “Dit bleek een gouden combinatie.”

 

Succesvolle driehoek

Orlando ziet ook het voordeel van een goede samenwerking: “Juist het bundelen van onze krachten maakt de driehoek succesvol. Snel schakelen, goede onderlinge communicatie en het enthousiasme van alle partijen zorgen ervoor dat het inmiddels een geoliede machine is. Natuurlijk werken wij met meerdere partijen samen en worden er landelijke meer van dit soort projecten opgezet. Maar wat de samenwerking met Logistic Force uniek maakt, is de combinatie van opleiden en uitzenden onder één dak. Hierdoor kunnen wij kandidaten niet alleen betere kansen op de arbeidsmarkt bieden, maar ook een opleiding mét baangarantie. Daarnaast spelen de kwaliteit van de opleidingen en de landelijke dekking van Logistic Force een grote rol in de succesformule.”

 

Job Event: uniek kijkje in de cabine

De driehoek organiseert ieder kwartaal een Job Event gericht op het opleiden van C chauffeurs. Dit begint met een screening vanuit WSP. Een goede screening zorgt voor een selectie van gemotiveerde en fysiek geschikte kandidaten voor het Job Event. “We nemen de kandidaten tijdens het Job Event echt mee in de transportwereld en laten ze zien wat hen te wachten staat. Naast het theoretische gedeelte met informatie over de opleiding, zorgen wij ook voor een ‘kijkje in de cabine’. Meerdere werkgevers dragen hier een steentje aan bij. Bijvoorbeeld door informatie te geven over het werk en de kandidaten een stukje mee te laten rijden in één van hun vrachtwagens, betonmixers of kipperwagens. We sluiten af met een intakegesprek vanuit Logistic Force”, vertelt Antoinette.

“En daarna gaan we met de driehoek in overleg. Op basis van de selectiecriteria die wij samen hebben gecreëerd, beoordelen we welke kandidaten definitief gaan starten met de opleiding. Door deze uitgebreide werkwijze realiseren we een hoog slagingspercentage en tevredenheid bij alle partijen, inclusief de kandidaten zelf. Ik krijg alleen maar positieve reacties van de deelnemers”, zegt Orlando.

 

Ontzorging kandidaten

De begeleiding en ontzorging van de kandidaten houdt niet op bij het Job Event. Sterker nog: tijdens het vervolgtraject worden deze zaken juist geïntensiveerd. Orlando licht toe: “We vinden het belangrijk dat alle kandidaten die starten met de opleiding alle kansen krijgen om hier ook voor te slagen en aan de slag te gaan bij een fijne werkgever. Logistic Force Opleidingen zorgt gedurende de opleiding voor persoonlijke begeleiding door het inzetten van een opleidingscoördinator. Daar kunnen de kandidaten terecht met al hun vragen over de opleiding en krijgen ze waar nodig extra ondersteuning. Daarnaast zorgt WSP sinds kort voor een jobcoach. Deze jobcoach helpt werkzoekenden die hulp nodig hebben bij het vinden en behouden van een betaalde baan. De coach helpt met praktische zaken waar de kandidaat tegenaan kan lopen. En het mes snijdt daarbij aan twee kanten. Want deze werkwijze draagt ook bij aan het voorkomen van uitval in een later stadium.”

 

Vervolg

Inmiddels zijn er al meerdere ‘klassen’ succesvol opgeleid tot C chauffeur. “De meesten zijn inmiddels aan de slag bij één van onze opdrachtgevers. Naar volle tevredenheid. Op naar de volgende klas!”, zegt Antoinette. Orlando vult haar aan: “We hebben de werkwijze geoptimaliseerd en inmiddels hebben we een programma dat staat als een huis.”

 

Landelijk uitrollen

Logistic Force heeft 20 vestigingen door het hele land en deze succesvolle pilot geeft aanleiding om ‘de driehoek’ landelijk uit te rollen. “We onderzoeken de lokale mogelijkheden bij meerdere vestigingen”, vertelt Brigitte Jager, procescoördinator van Logistic Force Opleidingen. Wil jij nu al weten wat de mogelijkheden in jouw regio zijn? Neem dan contact op met een vestiging bij jou in de buurt of bekijk de opleidingsmogelijkheden.