• Blog
  • 01 mei 2024

Alles wat je als werkgever moet weten over de SOOB-subsidie

Onze branche, de transport- en logistieksector, vormt de ruggengraat van de economie. Tegelijkertijd is onze sector onderhevig aan verschillende uitdagingen voor jou als werkgever, zoals het aantrekken en behouden van gekwalificeerd personeel. Gelukkig zijn er subsidies beschikbaar om bedrijven te ondersteunen, zoals de SOOB-subsidie. In deze blog gaan we dieper in op wat SOOB-subsidie inhoudt, wie ervoor in aanmerking komt en hoe je deze subsidie kunt maximaliseren.

WAT IS SOOB-SUBSIDIE?

SOOB staat voor Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Beroepsgoederenvervoer. Het is een fonds dat is opgericht om de scholing en ontwikkeling van werknemers in de transport- en logistiek te bevorderen. SOOB-subsidie is een financiële ondersteuning die beschikbaar is voor werkgevers in deze sector om te investeren in opleidingen en cursussen voor hun personeel. Deze subsidie wordt dus door jou als werkgever aangevraagd en ontvangen. De werknemer merkt daar niets van.

 

WIE KOMT IN AANMERKING VOOR SOOB-SUBSIDIE?

Ben je werkgever in de transport en logistiek en val je onder de cao? Dan kun je in aanmerking komen voor SOOB-subsidie. Dit omvat onder andere bedrijven die actief zijn in wegtransport, verhuizingen, koeriersdiensten en verhuur van mobiele kranen. Het subsidiebedrag kan variëren afhankelijk van de specifieke opleiding of cursus die wordt gevolgd, maar het kan helpen jouw opleidingskosten te verlagen. Dit maakt het voor zowel jou als werkgever, als voor je werknemer aantrekkelijk om op de hoogte te zijn van de SOOB-subsidie.

 

CODE 95

Wij hoeven jou niet uit te leggen dat de (na)scholing van Code 95 veel tijd en geld kost. Alle beroepschauffeur zijn immers verplicht om te voldoen aan de wet- en regelgeving rondom Code 95. Dit betekent dat iedere beroepschauffeur elke vijf jaar 35 uur aan nascholing moet volgen om de kennis en vaardigheden te blijven verbeteren. Dit komt neer op 7 uur per jaar, per persoon! De SOOB-subsidie kun je dus prima inzetten voor deze (na)scholing van Code 95 opleidingen. Wil je weten welke Code 95 opleidingen verzorgd worden door de academie van Logistic Force? Je vindt ze op onze website.

 

LOGISTIC FORCE ONTZORGT

Worden jouw medewerkers opgeleid of nageschoold door Logistic Force? Dan nemen wij het werk rondom de SOOB-subsidie uit handen. Ben jij aangemeld voor SOOB? Dan dienen wij de aanvraag in en verwerken hem daarna. Vervolgens zorgen wij ervoor dat alle benodigde documenten aangeleverd worden. Na goedkeuring wordt het subsidiebedrag verrekend. Dat is voor jou als ondernemer een hele zorg minder. Kun jij doen waar je goed in bent: ondernemen!

 

HOE KUN JE SOOB-SUBSIDIE MAXIMALISEREN?

Wij delen graag onze tips met je over hoe je de SOOB-subsidie optimaal kan benutten:

 

  • Begrijp de subsidiabele activiteiten

Om optimaal te profiteren van SOOB-subsidie, is het essentieel om te begrijpen welke activiteiten subsidiabel zijn. Dit kunnen bijvoorbeeld opleidingen zijn voor vrachtwagenchauffeurs, maar ook cursussen op het gebied van veiligheid of technische vaardigheden.

 

  • Houd je aan de richtlijnen

SOOB-subsidie wordt verstrekt volgens specifieke richtlijnen en voorwaarden. Zorg ervoor dat je aan deze richtlijnen voldoet om je subsidieaanvraag succesvol te laten verlopen. Dit kan onder meer inhouden dat je de juiste documentatie verstrekt en de opleidingen bij erkende instellingen volgt.

 

  • Investeer in continue scholing 

Door regelmatig te investeren in de scholing en ontwikkeling van je personeel, kun je niet alleen de vaardigheden en kennis van je team verbeteren, maar ook profiteren van een constante stroom van SOOB-subsidie. Blijf op de hoogte van nieuwe mogelijkheden en ontwikkelingen binnen de sector en pas je opleidingsprogramma’s dienovereenkomstig aan.

 

  • Maak gebruik van advies en ondersteuning

Het aanvragen van subsidies kan soms ingewikkeld zijn, vooral als je niet bekend bent met het proces. Overweeg daarom gebruik te maken van advies en ondersteuning van experts op het gebied van subsidieaanvragen. Zij kunnen je helpen bij het identificeren van subsidiemogelijkheden en het opstellen van een succesvolle aanvraag.

 

  • Blijf op de hoogte van wijzigingen

Subsidieregelingen kunnen in de loop der tijd veranderen, dus zorg ervoor dat je op de hoogte blijft van eventuele wijzigingen in de SOOB-subsidie. Dit kan onder meer inhouden dat je regelmatig de website van SOOB raadpleegt of contact houdt met relevante brancheorganisaties. Alle informatie over de SOOB-subsidie vind je op: https://soobsubsidiepunt.nl/

 

HULP NODIG?

Krijg jij na het bezoeken van de SOOB-website geen (volledig) antwoord op je vragen? Dan nodigen wij je uit om contact op te nemen met Logistic Force Opleidingen. Onze opleidingscoördinatoren zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van de SOOB-subsidie en weten welke opleidingen hiervoor in aanmerking komen. Daarnaast kunnen ze al je andere vragen rondom de SOOB-subsidie beantwoorden. Zij zijn te bereiken via e-mail (opleidingen@logisticforce.nl) en telefoon (088 – 560 40 16).

 

KIES DE BESTE OPLEIDING OF CURSUS VOOR JOUW WERKNEMER

Zijn jij en je werknemer er klaar voor en zijn jullie helemaal op de hoogte van de mogelijkheden van de SOOB-subsidie? Dan is het tijd om een keuze te maken. Wil je weten welke opleidingen Logistic Force jou te bieden heeft? Kijk dan op onze website voor een recent overzicht van onze opleidingen.